Дронове или важното за дроновете

окт. 15, 2015 | Posted by в Статии | Коментарите са изключени за Дронове или важното за дроновете

Дронове с камери, барометрична нивелация, GPS, управление с телефон и дистанционно управление.
Какво е дрон?
Дрон е летящо устройство, което се задвижва чрез дистанционно управление или по предварително зададен с помощта на GPS маршрут. Един дрон може да има една или няколко перки ( с 4 перки – квадрокоптери или квадрикоптери, с 6 перки – хексакоптери, с 8 перки – октокоптери и т.н. ), разнообразието в размери е още по-голямо – може да се съберат в дланта ви или да са колкото кола. Разбира се, в началото не е измислен като играчка, а за военни нужди.
Ето още информация за най-актуалната играчка в момента:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D0%BE%D0%BD
В последните години, на пазара се появиха и дронове играчки и радиоуправляеми модели дронове. Възможностите им растат непрекъснато, а цените падат и стават все по-достъпни.
Разбира се, не винаги ниските цени са гаранция за качество.
Когато си избирате дрон, попитайте дали има и резервни части и консумативи за него, тъй като може да ви се наложи да смените перки или моторче или други части и консумативи, да си закупите допълнителни акумулаторни батерии, за да летите по-дълго. Попитайте дали има и сервиз за дроновете.
Сервиз за дронове: http://www.bushona.com/
Най-добре, купувайте от специализирани магазини за дронове и радиоуправляеми модели. Там ще получите по-изчерпателна консултация и сервиз.

  1. Магазин Зигифлай предлага около 10 вида налични дронове и няколко модела по поръчка. Ако говорим за дронове хоби модели, подходящи за начинаещи, деца над 14+ и възрастни, а не за дронове с голяма товароподемност, които могат да носят професонална апаратура и се използват в киното и за други нужди, можете да се ориентирате в бюджет между 200 и 1200 лева.
    Цени на дронове между 200 и 1200 лв.
    https://www.zigifly.com/magazin/dronove-kvadrokopteri-drones/
    Цените на дроновете варират съобразно техните технически характеристики.
    Поради бързото развитие на технологиите, цените падат и вече почти всички дронове се предлагат с камери в комплекта.
    Има и комплекти, в които не са добавени камери, за да може клиента да си подбере по свой избор камера.Най-базовите модели, са радиоуправляеми модели с дистанционно управление на 2,4 gHz без камера. Предполага се, че първо трябва да се научите да летите, а след това да започнете и да снимате, за да получите стабилно видео.
    Същите модели дронове се предлагат и с камери. Камерите, които са включени в тези комплекти са с HD качество. Те не предлагат изображение в реално време ( не можете да управлявате и да гледате това, което вижда камерата в същото време ). Към тези комплекти на дроновете с камера е добавена SD карта памет, на която се извършват записите. Вие летите, камерата е включена или правите снимки, а разглеждате по-късно ( след като свалите дрона и прегледате картата със записите ).
    Разбира се, възможно е да гледате и в реално време, но цените се покачват.
    Имате две възможности:
    1. Предлагат се комплекти, към които е добавен дисплей за дистанционното управление и допълнителна антена за камерата на дрона. Връзката между диплея и камерата типично е 5,8 gHz и се осъществява връзка между приемника и предавателя. Тази функция се нарича FPV ( First Person View ). Така, вие получавате видео отдалечен сигнал и наблюдавате през ‘’очите на дрона ‘’. Обхват на врзъката около 100-120 метра.
    2. Напоследък се появиха и разнообразие от дронове, които могат да бъдат управлявани чрез/от телефон. Има 2 варианта:
    – Комплект без дистанционно управление. Управлявате само от телефон ( като си изтеглите безплатно приложение от интернет ) . В този случай обхвата ви е по-малък- около 50 метра.
    http://www.radioupravliaemi.com/igrachki/kvadrokopteri-dron-dronove/ardrone-2-0-power-edition-s-2br-baterii-1500-mah/

    https://www.zigifly.com/igrachki/dronove-kvadrokopteri-drones/ardrone-2-0-power-edition-s-2br-baterii-1500-mah/
    – Комплект с дистанционно управление и с възможност за управление с телефон. В този случай, можете да си управлявате дрона с дистанционното ( обхвата е около 100м. )
    В комплекта е добавен аксесоар, за да можете удобно да наблюдавате. Телефона се свързва с WiFi камерата на дрона. Но видеовръзката е около 50 м.
    https://www.zigifly.com/igrachki/dronove-kvadrokopteri-drones/quadrocopter-kvadrokopter-s-kamera-dron-686k-mozhete-da-upravlyavate-i-s-telefon-ili-tablet
  2. Една от новите функиции е добавената барометрична нивелация ( Hold altitude ), която спомага за задържане на дрона на височина. Още информация за барометричната нивелация:
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0_%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F
    https://www.zigifly.com/igrachki/dronove-kvadrokopteri-drones/dronove-ceni-qudrocopter-kuadrokopter-s-kamera-24-ghz-autoland-avtoprizemyavane-nosi-gopro-camera/

    Видео, направено от магазин ЗигиФлай с дрон:


  3. По-високият клас предлага и дронове с GPS (GPS позициониране ) и функция GoHome (GPS позициониране ).
    Ако квадрикоптера излезе извън обхвата на дистанционното се завръща и каца в точката, от която е излетял.
    https://www.zigifly.com/igrachki/dronove-kvadrokopteri-drones/dron-kvadrokopter-invader-v2-gps-gohome-mozhe-da-nosi-kamera/
    Към тези дронове се предлагат различни аксесоари. Стойки за камери ( Gimbal ), 3D стойки, които се управляват от дистанционното, за да можете да завъртате камерата и да наблюдавате във всички посоки. Камери за наблюдение с различни характеристики.
    Различни фотоапарати, които може да използвате за снимки от въздуха:

    http://www.fujifilm-service.com/magazin/

Ето и още клипове с дронове:

И все пак, трябва да знаем, че това са летящи устойства, които не са за малки деца и ако не се използват правилно, могат да наранят някого. Внимавайте, перките са опасни, не ги насочвайте към хора, докато се научите да управлявате добре, не летете около и над групи от хора.

За да забавлявате децата, има и аксесоари, които се добавят към дроновете като: изстрелване на стрелички, пръскане с вода, правене на балончета, носене на кошница и други.

 

 

 

//-->