Условия и правила на електронният каталог на магазин ‘’ ЗигиФлай ‘’/ СЦБ ЕООД

Преди да извършите своята заявка, моля да прочетете нашите правила!
Ние ценим ценим своите клиенти!
Има следните начини да заявите продукти от нас:
1. Да ни посетите на място.
2. Да ни се обадите по телефона.
3. Да си направите он-лайн заявка чрез електронния ни каталог.
4. Да ни пишете имейл и да посочите линка.
Правилата ни са едни и същи, стремим се да консултираме и информираме добре клиентите си.
Ако сте заявили продукт от нашият електронен каталог, ние ВИНАГИ позвъняваме и информираме клиентите си за нашите правила, дали продукта съществува в момента и т.н. , защото това е електронен каталог, а не он-лайн магазин.
НЕ предлагаме продукти на клиенти под 18 год. възраст – без съгласието и разговор с възрастен.
Голяма част от моделите са предвидени за + 14 год. – родителите трябва да имат в предвид това. Изискват се определени знания , за да се борави с моделите.
След разговор с Вас и ако се стигне до продажба ние ВИНАГИ тестваме продуктите!!! Това ни различава от останалите.
Клиентът / потребителят закупува избраната от него стока след разговор с по телефона и консултация с нас:
• Ние –Продавачът изпращаме стоката – продукта с куриер и наложен платеж само след разговор с по телефона.
По време на телефонният разговор Вие винаги може да промените Вашето мнение за заявката, може да я промените или направо откажете.Натискането на бутонът „Заяви“, не Ви задължава с нищо.
• Клиентът – потребителят дължи стойността на продукта + транспортните разходи ( те са за сметка на клиента ).
• Изпратените продукти ВИНАГИ са застраховани! Има опция за преглед преди заплащане на куриера. /Погледни преди да платиш./
• Ако при прегледа се установи нарушена опаковка или има липси – рекламацията ще бъде уважена САМО в присъствие на куриер. Моля, да ни позвъните незабавно и в присъствието на куриер!
• Ако при прегледа Клиентът откаже да заплати наложения платеж (стойността на продукта ), той трябва да заплати транспортните разходи в двете посоки и да върне продукта на адреса на Продавача.
• Тествайте продуктите в най–кратък срок! Гаранционният срок е 1 месец от датата на получаване – ако продукта има фабричен дефект, повреда в предавателя или моторчето. Ако повредите се дължат на неправилна употреба или сблъсъци и катастрофи, гаранцията Ви няма да бъде уважена. Нашите колеги са на разположение в работно време и можете да позвъните за всякаква консултация. Ако нещо не ви е ясно, попитайте и не експериментирайте, не случайно има възрастова граница за моделите! Особено при моделите с гориво трябва има задължителен родителски контрол. При незнание, много лесно можете да унищожите/повредите акумулаторната батерия, моторчето или спийд контролера!!!
• При получаване на продукта проверете акумулаторната батерия, ако не знаете как ни попитайте! За акумулаторните батерии няма гаранция – ТЕ са консумативи.
• Ако се претендира за фабричен дефект в рамките на гаранционният срок – продукта трябва да бъде изпратен за сметка на Продавача до обявения адрес. Преди да изпращате продукти до нас, моля задължително да ни се обадите и да ни пишете. Ако след тестове се окаже, че продукта е неправилно експлоатиран и проблема е в следствие на износване, стоката се ремонтира след консултация и се изпраща за сметка на Клиента с добавени всички транспортни разходи.
• Ако се окаже, че продукта има фабричен дефект, КЛИЕНТЪТ изпраща продукта за сметка на ПРОДАВАЧА! Продавачът е длъжен да изпрати нов продукт, а ако няма възможност се консултира с Клиента. Ако Клиентът НЕ желае други продукти, тогава Продавача трябва да върне заплатената му сума в срок до 20 дни от датата на рекламацията.
• Според Българското законодателство, при електронни поръчки, Клиентът може да върне стоката в срок от 14 дни от датата на получаване на стоката. Всички транспортни разходи в този случай са за сметка на КЛИЕНТА. След консултации по телефона Клиентът изпраща продукта на посочения адрес. Продавачът преглежда опаковката и състоянието на продукта и извършва тестове. След установяване на добър вид на продукта и липса на нарушения и експлоатация, Продавачът възстановява заплатената сума на Клиента. Ако се установят нарушения в опаковката или вида и техническото състоянието на продукта, Продавачът има право да не възстанови сумата на Клиента.
• За нас Клиентът е най-важния! Той е наш приятел, колега, съветник и коректор на грешките ни. Без нашите Клиенти ние нямаше да сме това, което сме.
• Ние винаги търсим компромиса и взаимното разбирателството. В случай на непреодолим спор, ние ще се обърнем към българския съд.
Ние сме готови и ще го направим в следните случаи:
– Необосновани жалби и клевети към нас, излъчени в публичното пространство.
– Разпространяване на слухове или съобщения, целящи уронването на нашия престиж и име.
– Неверни обстоятелства, които ни злепоставят пред Комисията за защита на потребителите и другите отговорни държавни органи.

За всички такива или подобни действия, ние незабавно ще се обърнем към съда.
Моля да имате предвид, че всеки лично носи отговорност за своите твърдения и действия.
ЗигиФлай / СЦБ ЕООД разполага с Доверен адвокат специалист в областта на търговското право и Закона за защита на потребителите (ЗЗП).
В случай на нужда, нашият адвокат ще ни представлява пред Комисия за защита на потребителите (КЗП) във връзка с проверки и евентуални нарушения на Закона за защита на потребителите.
В случай на НЕдоказване на твърденията пред съответните комисии, ще се възползваме от правото си да заведем дело срещу съответния извършител, като при спечелването му всички съдебни разходи, както и разходите за правна защита са за сметка на лицето извършило действията – в едно с размера на обезщетението отсъден от българския съд.

И все пак НИЕ работим в услуга на нашите клиенти!
‘ ЗигиФлай ‘ иска да забавлява своите клиенти!
Всички ние сме едни пораснали Деца ( или не чак толкова ).
Нека да се забавляваме!